Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaktuszbörze Chrudimban

Kaktuszbörze Chrudimban

 

 Amikor Lukoczki Zoltán gyűjtőtársam felhívta figyelmemet, hogy a következő hétvégén ismét nyit Chrudimban a környék legnagyobb kaktuszbörzéje, tudtam, hogy egy régóta tervezett külföldi utam válik valóra. A korábbi terveim mindig a hazai programok – az érdi kaktuszkiállítás és -vásár – ütközése miatt hiúsultak meg.

 Liebhardt Júlia a megbeszélt reggeli találkozóra e pontosan megérkezett, hogy időben elindulhassunk Vértesszőlősre Katona Judithoz és férjéhez, Zoltánhoz, akikkel közösen szerveztük a kirándulást. A ritkán látott barátok erdi-szigetszentmiklosi-kiallitas.2012.-566.jpgüdvözlése után elhelyezkedtünk az autómban, amit kérésemre Zoltán vezetett, ám az első néhány méter megtétele után arról tájékoztatott , hogy csúszik az autóm kuplungja. Gyors megoldáskeresés után, megszületett a közös döntés: kölcsönautóval megyünk tovább. A hosszú úton volt miről beszélgetnünk, természetesen a fő téma a kaktuszok, az egyesületünk jövője, és a szeretett család körül forogtak. Chrudimba érkezésünkkor első utunk Pavel Pavlicekhez vezetett, akinél összetalálkoztunk barátainkkal: Lukoczki Zoltánnal, Rácz Ibolyával, Varga Istvánnal, és a romániai Aztekium egyesület tagjával Szabó Gáborral. Házigazdánknál impozáns kaktuszgyűjteményben gyönyörködhettünk. Aki erre jár, még véletlenül se hagyja ki azt az élményt, ami ennek a gyűjteménynek a megtekintése nyújthat. Innen már közösen folytattuk utunkat a szállásunkhoz, amelynek lefoglalásában Fábián László szlovákiai gyűjtőbarátunk segédkezett.  A hosszú út után jóleső érzéssel foglaltuk el szobáinkat, majd kezdetét vette egy igazán családias beszélgetés, amelynek megalapozására mindenki felkínálta az otthonról hozott finomabbnál finomabb italokat és ételeket. A jó társaságban gyorsan száll az idő, így éjfél után már úgy döntöttünk, hogy a korán induló program miatt inkább mi is elmegyünk lepihenni.

 A reggeli ébredés után fél hétre mentünk a börze pénztárához, ahol – a 10 órára tervezett megnyitó helyett – már javában árulták a jegyeket, sőt, már szép számmal mentek befelé a látogatók. Mi is gyorsan egyre beljebb értünk, és ekkor ért az első megdöbbenés, mert ekkora tömeget kaktuszkiállításon még soha nem láttam.  Rögtön azon kezdtem el töprengeni, hogy vajon mennyien lesznek majd 10 órától? Az is felmerült bennem, hogy de szép is lenne, ha egyszer ennyi látogató jönne el a Füvészkertbe, a mi kaktuszkiállításunkra. Ahogy a tömeggel sodródtam, egyik ámulatba a másikba estem.  erdi-szigetszentmiklosi-kiallitas.2012.-576.jpgEgy hatalmas teremben – ami talán lehettet egy kézilabdapálya méretű, és ebből két szint – hosszú sorokban asztalokon az eladásra kínált kaktuszritkaságok, hatalmasra nőtt kaktuszmatuzsálemek, és nem ritka esetben alanyra feloltott apró magoncok sokasága. Délig volt lehetőségem sorról-sorra, asztalról-asztalra végignéznem ezt a minden képzeletemet felülmúló, bőséges kínálatot, ám ahányszor csak új kört kezdtem, mindig felfedeztem valami különlegességet, amit addig észre sem vettem. Időnként már azt sem tudtam, hogy a teremnek éppen melyik részében járok. Bolyongásaim során nagy meglepetésemre váratlanul rám köszönt néhány hazai ismerős, akikkel boldogan üdvözöltük egymást. 

  Hazafelé a friss és rendkívül megkapó élmények hatására ismét volt bőven miről beszélgetnünk. Mindenki elmesélte a saját tapasztalatait:,hogyan és mennyiért jutott hozzá a kiszemelt szépségekhez, amely most a csomagtartóban gondosan becsomagolva pihent, hogy megérkezhessen új otthonába, Magyarországra. A hosszú út ellenére sem éreztem magam fáradtnak, mert amit láttam, tapasztaltam, inkább energiával töltött fel, és új erőt adott a további kedvtelésemhez. Szakmailag nem akartam és talán nem is tudnám részletezni a rengeteg kaktuszt és egyéb pozsgásokat, csak megpróbáltam érzékeltetni, hogy minden kaktuszkedvelőnek érdemes lenne akár minden évben is ezt a börzét meglátogatni. Köszönöm barátaimnak, hogy ezen  a szép, közös kiránduláson útitársak lehettünk.  

 

Libnárné Herczeg Ilona

Érd, 2012. október (07.) 14.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oszlopkaktuszok

(Király Tibor, 2013.12.30 18:28)

Üdvözlöm! Oszlop kaktuszokat gyűjtök, és érdeklődnék nincs e esetleg Önnek az alábbiakból: Trichocereus bridgesii, scopulicolus, esetleg pachanoi. Válaszát a következő c0mre várnám: sramana@freemail.hu
Minden jót k0vánok, és boldog újévet!

csamihaly@freemail.hu

(Csamangó Mihály, 2015.05.22 05:54)

Tisztelt:Libnárné Herczeg Ilona!
Elnézését kérem a levél miatt,szeretnék párdarab kaktuszt, de nem jutok hozzá!Nem lehet venni.Sárga oltott gömbkaktuszt,Myrtillocactusz geometrizans f.criststa,Espostoa lanata.Tudna segiteni nekem?Köszönöm a segitséget! Illetve elnézését kérem, ha zavarom!
Üdvözlettel: Csamangó Mihály.